גמילה מסמים

התמכרות לסמים

כל חומר כימי (פסיכואקטיבי) שמשנה את מצבו הפיזי, הנפשי, הרגשי או ההתנהגותי של אדם מכונה סם. התמכרות לסמים, המכונה גם הפרעת שימוש בסמים, היא מצב המשפיע על המוח וההתנהגות של המשתמש וגורם לו לאבד שליטה על האם הוא נוטל סמים או תרופות, בין אם הם חוקיים ובין אם לאו. אלכוהול, מריחואנה וניקוטין הם דוגמאות לחומרים הנחשבים כסמים. אם מישהו מתמכר, הם עלולים להמשיך לצרוך את התרופה גם כשהיא מזיקה.
התמכרות לסמים היא מצב מוחי מתמשך וחוזר המסומן על ידי חיפוש או שימוש אובססיבי בסמים, גם כאשר יש לכך השפעות שליליות (המכון הלאומי לסמים, 2014) בעוד ששימוש בסמים מתייחס לדפוס של שימוש בסמים שבו המכור צורך את החומר (או חומרים), בכמויות או בדרכים שמזיקות, כל התססמינים הללו מצריכים גמילה מסמים.


לייעוץ ראשוני ללא עלות

גמילה מסמים -27

רשימת המאפיינים הבאה מתארת בצורה הטובה ביותר את מגמת השימוש בחומרים והתסמונת הנלווית:

צריכה טריה של חומר ממכר גורמת למצב הפיך, הספציפי לחומר, המכונה שיכרון חומר. בלבול, שיקול דעת לקוי, חוסר תשומת לב וכישורים מוטוריים ומרחביים לקויים הם אינדיקטורים נפוצים לשיכרון חושים.
כאשר צורכים תרופה לעתים קרובות, הגוף מתרגל אליה פיזית, ונדרשים מינונים גדולים יותר כדי לקבל את אותה השפעה. מצב זה של התרגלות גופנית לחומר מתייחס לסובלנות. האדם עלול להעלות את השימוש בסמים לרמה שהיא קטלנית למי שאינו משתמש.
מגוון של תסמינים פסיכולוגיים, התנהגותיים וקוגניטיביים קשורים לתלות. אומרים שאדם תלוי בסם כאשר השימוש שלו בסמים עדיפות על פעילויות אחרות שפעם הם העריכו יותר. הסימפטומים של תסמונת התלות כוללים תשוקה או תחושת דחף עז להשתמש בסמים, קשיים בהגבלת התנהלות השימוש בסמים, גמילה, סובלנות, התעלמות מהנאות חלופיות והמשך שימוש בסמים למרות עדויות רבות להשפעותיה השליליות.
קבוצה של תסמינים המכונה תסמונת גמילה, הידועה לעתים כתסמונת התנזרות, מופיעה כאשר אדם תלוי מפסיק בפתאומיות לצרוך חומר מסוים לאחר שימוש רב וממושך. חרדה, תסיסה וכאבי גוף הם כמה תסמיני גמילה תכופים, בעוד שתסמיני גמילה אחרים הם ספציפיים לתרופה. כתוצאה מכך, תסמיני הגמילה שונים בהתאם לחומר.
מאמר על התמכרות לסמים
התמכרות לסמים עשויה להתחיל כניסוי חברתי עם סם פנאי, ועבור אנשים מסוימים, צריכת הסמים מתקדמת לשימוש שגרתי יותר. אחרים מתמכרים לסמים לאחר שנחשפו לתרופות שנקבעו או לאחר שרכשו תרופות מבן משפחה או חבר שקיבלו מרשם לתרופה, במיוחד עם אופיואידים.
לכל חומר רמה שונה של פוטנציאל להתמכרות וקצב התפתחות ההתמכרות. הסיכון והמהירות להתמכרות גבוהים יותר בתרופות מסוימות מאשר באחרות, כמו משככי כאבים אופיואידים. ככל שעובר הזמן, ייתכן שיידרשו מינוני תרופות גבוהים יותר כדי להרגיש אופוריה. הם עשויים בסופו של דבר לדרוש את החומר רק כדי להרגיש בסדר. הם עשויים לגלות שקשה יותר להתנזר ככל שצריכת הסמים שלהם עולה מדרגה. כאשר מנסים להפסיק להשתמש בסמים, אנשים עלולים לחוות רצונות עזים וחולי פיזי (תסמיני גמילה).
על מנת להתגבר על התמכרות לסמים ולשמור על אורח חיים נטול סמים, המשתמשים עשויים להזדקק לסיוע מהרופא שלהם, משפחה, חברים, קבוצות תמיכה או תוכנית טיפול מאורגנת.


לייעוץ ראשוני ללא עלות

ניתן לסווג תרופות באופן כללי כממריצים, מדכאים, נרקוטיים והזיה.

  1. תרופות מדכאות

תרופות מדכאות הן תרופות שיכולות להוריד את פעילות המוח. לעתים קרובות הם מכונים תרופות הרגעה ותרופות הרגעה. אלכוהול, תרופות היפנוטיות המעוררות שינה, תרופות חרדה המפחיתות חרדה, תרופות הרגעה המעודדות הרפיה ונוגדי פרכוסים כמו ברביטורטים הם חלק מאלה. התרופה המדכאת הנפוצה ביותר היא אלכוהול. רק 21% מהגברים וכ-2% מהנשים בהודו הם שתייני אלכוהול, לפי הסטטיסטיקה הרשמית. עם זאת, עד חמישית מקבוצה זו – בערך 14 מיליון אנשים שהם אלכוהוליסטים תלויים הזקוקים ל"סיוע". מחקרים שנעשו בקראלה על ידי מרכז המידע לאלכוהול וסמים בהודו מראים כי אחוז האנשים ששותים מתחת לגיל 21 עלה מ-2% ליותר מ-14% במהלך 15 השנים הקודמות (NGO). באופן מדאיג, הסקר גילה כי במהלך 20 השנים הקודמות, "גיל ההתחלה הממוצע" ירד מ-19 ל-13 שנים.

  1. ברביטורטים

ברביטורטים, הכוללים את אמוברביטל, פנטוברביטל, פנוברביטל וסקוברביטל, הם תרופות הרגעה או מדכאות. לתרופות אלו יש מגוון יישומים רפואיים, כגון הפחתת מתח וחרדה, כאב קהה וניהול אפילפסיה ויתר לחץ דם. מרדימים, רופאים לרפואת חירום, רופאי משפחה, פסיכיאטרים ואחיות הם מהרגישים ביותר לשימוש לרעה בתרופות מרשם. היבט אחד שמעלה את הסבירות שאנשי מקצוע אלה עלולים להשתמש לרעה בתרופות מרשם הוא הזמינות הקלה והחשיפה התכופה שלהן. מתח, חרדה ודיכאון – שכולם קשורים לעתים קרובות לשבועות העבודה הארוכים ולרמות גבוהות של מתח שחווים עובדי שירותי הבריאות – הם גורמים תורמים נוספים לשימוש לרעה בתרופות מרשם.

  1. סמים

תרופות הידועות כתרופות נרקוטיות או אופיואידים נרשמות על ידי רופאים לטיפול בכאב, אך יש להן גם פוטנציאל גבוה להתמכרות. אופיואידים מספקים למשתמשים דחף או תחושות מענגות חזקות, וזה הגורם העיקרי למשיכה שלהם כחומרי נרקוטיקה ברחוב. בנוסף, הם הופכים אחד לפחות מודע לבעיות שלהם, מה שמושך את אלה שמחפשים הפסקה נפשית ממתח. התוצאות הנעימות שלהם נובעות מהיכולת שלהם לעסוק ישירות במעגלי העונג של המוח, שהם אותם אזורי מוח שאחראים על רגשות של עונג מיני או גסטרונומי.

  1. ממריצים (עליון)

ממריצים פועלים על מערכת העצבים המרכזית על ידי הפחתת רעב ותשישות תוך הגברת האנרגיה והעירנות. קוקאין, אמפטמינים, מתאמפטמין, MDMA, קפאין, ניקוטין וחומרים דמויי אמפטמין הם ביניהם. חומרים ממריצים מסוימים עשויים לשנות את אופן פעולת המוח לאורך זמן, מה שמקשה על חוויה אורגנית של הנאה. לדוגמה, צריכה ארוכת טווח של אמפטמינים (כולל קוקאין) עלולה לגרום לגרעין האקומבנס לאבד זמנית 20% מקולטני הדופמין שלו, לפחות למשך ארבעה חודשים לאחר החשיפה האחרונה.

  1. אמפטמינים

אמפטמין, ממריץ של מערכת העצבים המרכזית (CNS), מופק מאלפא-מתיל-פניתילאמין. מינונים גבוהים של אמפטמינים מנוצלים לעלייה האקסטטית שלהם. הם מעשנים לעתים קרובות בצורה טבעית יחסית המכונה "קרח" או "קריסטל מת" או נצרכים ככדורים. בנוסף, אמפטמינים משמשים טיפולית לטיפול במצבים כמו השמנת יתר, נרקולפסיה והפרעות קשב והיפראקטיביות (ADHD). השפעות פיזיות ברמות טיפוליות כוללות זמני תגובה מהירים יותר, עמידות רבה יותר לעייפות ושרירים חזקים יותר. אמפטמין בכמויות גבוהות יותר יכול להיות בעל השפעות שליליות על המוח והשרירים.

  1. אקסטזי

תרופות מעצבים כמו אקסטזי, הידועות גם בשם MDMA (3,4-methylenedioxymethamphetamine), זהות מבחינה כימית לאמפטמין. הוא גורם לאופוריה קלה והזיות, וזכה לאהוב במיוחד במועדונים וב"מסיבות ריקודים" בערים רבות, כמו גם בקמפוסים של האוניברסיטה.

  1. קוקאין

קוקאין הוא חומר ממריץ טבעי העשוי מעלי צמח הקוקה. קוקאין מעשן בדרך כלל כקראק או בשאיפה כאבקה. 5.3 מיליון הודים מעל גיל 12 שנסקרו ב-2008 דיווחו על שימוש לרעה בקוקאין בכל צורה שהיא, ו-1.1 מיליון דיווחו על שימוש לרעה בקרק מינימום פעם אחת בשנה שלפני המחקר.

גמילה-מסמים

בגואה, המדינה ההודית המכונה "בירת המפלגה", נמצאה השכיחות הגבוהה ביותר של הזרקת ממריצים. למרות שלא היו מחקרים בספרות המלומדת, ממצאים בתקשורת המיינסטרים העלו שגואה הפכה להיות מרכז מרכזי לעסקים והתעללות בסמים בהודו, אולי כתוצאה מקו החוף הבלתי מבוסס ברובו.

גמילה מסמים – דרכי טיפול

גמילה מסמים כשלעצמה מכילים מספר שלבים ונעשית במרכז גמילה או גמילה ביתית:
1. גמילה פיסית בליווי רפואי ובעצמאות טיפול תרופתי על מנת להקל על התסמינים.
2. טיפול רגשי ונפשי (פסיכולוגי) באמצעות קבוצות ושיחות פסיכוטרפיות.
3. טיפול התנהגותי, שינוי אורך חיים למידה של הרגלי חיים.
4. השתלבות בהדרגה בחיי קהילה ומשפחה אחרי תהליך טיפולי במסגרת יש נטייה לחשוב שהתנקות בלבד מביאה עימה תוצאות, אך לא כך הדבר. להתנקות מסמים זה רק החלק הראשוני בתהליך.
אין ערובה לניקיון. על מנת להבטיח דרך חיים נקייה וממושכת על המכור לעבור טיפול אינטנסיבי בתוך מסגרת כאשר הוא מנותק מהגירויים החיצוניים וממוקד בהחלמה.

מרכז גמילה סטפס כאן בשביל אוזן קשבת והכוונה מקצועית. גמילה מסמים דרכנו
נדאג להעביר את הגמילה בצורה דיסקרטית ואישית. אנחנו כאן בשבילכם לכל שאלה.


לייעוץ ראשוני ללא עלות

מבולבלים ולא יודעים מה לעשות?

אנחנו מבינים אתכם. מאות מכורים שנגמלו בדרך מהירה, יעילה וממוקדת עברו אצלנו. והם היו בדיוק באותו המצב. אנחנו כאן לתת את ההכוונה הראשונית לגמרי ללא עלות כדי שתדעו מה לעשות עכשיו כדי להחזיר את החיים למסלול הנכון.

המאמרים שלנו