מרכז גמילה סטפס

מחלת ההתמכרות

תאוריות רבות נכתבו בנוגע למושג מחלת ההתמכרות,פילוסופים,פסיכולוגים פסיכואנליטיקאים,רופאים ופסיכיאטרים רבים דנו וחקרו את הנושא. דיונים אלו לא הביאו לתוצאות ברורות ומדעיות בנוגע למקור המחלה ואופייה. כל אחד הגדיר אותה בצורה שונה חלק קוראים לה מחלה רפואית ראשונית וחלק טוענים כי שייכת למחלות הנפש וחלק טוענים כי מחלה זו חשוכת מרפא ומקורה אינה ידוע. אנו לא נכנסים לפלפול תאורטי בנוגע למה נכון ומה לא. אנחנו ננסה להבין איך הדברים עובדים בפועל ואיך ניתן לצאת ממעגל ההתמכרות ההרסנית.

גמילה-מסמים

נביא תיאוריה מוכרת בתחום הטיפול בהתמכרויות המודל הביו/פסיכו/סוציאלי מודל זה גובש על ידי הפסיכיאטר ג׳ורג׳ אנגל מאוניברסיטת רוצ'סטר ב-1977, שהפך במהרה לציון דרך בהבנת הרפואה כמדע.תיאוריה זו מתייחסת לכך שיש קשר סיבתי בין הדברים,נסביר.
ביו – ביולוגי תורשה,גנים (פגים רפואיים) במוחו של המכור ,חוסרים של חומרים פסיכו -נפש,מבנה אישיותי סוציאלי – חברתי, סביבה המודל מדבר על כך כי מצבו של המכור מושפע מאחד מהמצבים המתוארים ואף משניים ולעיתים משלושתם יחד.
ביולוגי - קיימת סבירות גבוהה כי מי מהמשפחה של המכור גם היה מכור, הוי אומר אבא אמא סבא סבתא וכו' ויש לכך השפעה גנטית.
כמו כן יש התייחסות מחקרית בנוגע למבנה מוחו של המכור הטענה ואו הסברה אומרת כי החלק האחראי על בלימת דחפים במח GABA) )כנראה יש בו פגם ואינו מבצע את עבודתו בצורה יעילה.
מצב נשפי - ידוע כי התמכרות לחומרים הינה ריפוי עצמי ומענה על מצבים ריגשיים כגון:הפחתת חרדה,הפגת תחושות שליליות תחושות לחץ כעס,עצבות ודיכאון.
מבנה האישיותי של המכור מחפש פיתרון מהיר לבעיה. סוציאלי – השפעה חברתית וסביבתית,חלק מהמכורים התנסו באלכוהול או סמים בגיל צעיר בסביבת חברים וחלק בגיל בוגר יותר וחלק קיבלו מרשם מהרופאה ובמהרה הפכו למכורים מכאן ומכאן הייתה השפעה של מישהו לצרוך את החומר.
כמו כן ההתייחסות כאן היא גם ללחץ חברתי שמופעל ,לשתות אלכוהול או לקחת סם מסויים במידה ולא תנהג כמו הסביבה מהר מאוד תחוש מבודל ומוצרע.

מכאן כי הטיפול במכורים צריך להיות הוליסטי כוללני ומקיף. הטיפול מתבצע בשלושה מישורים

  1. ביולוגי/פיזיולוגי – טיפול תרופתי להפחתת תסמיני גמילה פיזיולוגיים,איזון נפשי במצבי חרדה סטרס והיפראקטיביות
  2. פסיכו – טיפול פסיכולוגי נפשי המתמקד במבנה האישיות של המכור,הכרת האני (דפוסי חשיבה והתנהגות),כלים חדשים להתמודדות במצבי החיים,שינוי תפיסות ותבניות ישנות בנוגע לעצמי ובניית עוגנים וחוזקות חדשים.
  3. סוציאלי – תרפיה באמצעות הקבוצה,קבוצת השווים היא הכלי הכי אפקטיבי מכל השלבים שתיארנו עד כה. כח הקבוצה הוא הכח הנעלה מבין שלושת כיווני העבודה עם המכור. כפי שהושפע לרעה על ידי הסביבה כך גם הטיפול הוא באמצעות קבוצה. וילפרד רופרכט ביון (Wilfred Ruprecht Bion;‏  פסיכואנליטיקאי בריטי, מהוגי תאוריית הקבוצה גילה במחקריו כי ההזדהות שמייצרת קבוצת השווים מאפשרת ריפוי לנפש בצורה העולה על אילו של הרופאים והפסיכולוגים.

התמכרות כמו כן מתייחסת למצב בו האדם צורך חומר פסיכואקטיבי אשר מייצר גירוי במח וגורם להנאה וסיפוק ואותו אדם חוזר לצרוך את החומר שוב ושוב אל מנת לחוש את אותו העונג שחש בפעם הראשונה ואם הזמן נוצרת סבילות אשר גורמת להגדלת הכמות וצריכה דחופה יותר ויותר ומכאן התלות בדבר.

זה לא קל!

אנחנו מבינים אתכם. מאות מכורים שנגמלו בדרך מהירה, יעילה וממוקדת עברו אצלנו. והם היו בדיוק באותו המצב. אנחנו כאן לתת את ההכוונה הראשונית לגמרי ללא עלות כדי שתדעו מה לעשות עכשיו כדי להחזיר את החיים למסלול הנכון.

מאמרים שלנו

מרכז-גמילה-מסמים-ואלכוהול

מרכז גמילה מסמים ואלכוהול

מרכז גמילה מסמים ואלכוהול לפעמים נדמה שבעולם בו אנחנו חיים כולם מכורים למשהו – לבן או לבת הזוג, לקנויות או לגלישה באינטרנט. למעשה לא כל

קרא עוד »
מרכז-גמילה-מסמים

מרכז גמילה מסמים

מרכז גמילה מסמים משחר ההיסטוריה היו התמכרויות של אנשים לחומרים שונים. אם בעבר צריכה של סמים קשים כמו קוקאין או מורפיום הייתה חוקית – הרי

קרא עוד »
מרכז-גמילה-מאלכוהול

מרכז גמילה מאלכוהול

מרכז גמילה מאלכוהול התמכרות לאלכוהול אולי לא נחשבת להתמכרות קשה כמו התמכרות לסמים, אך היא עשויה להיות לא פחות מסוכנת ולפגוע קשות בחייו של המכור

קרא עוד »